online randevu online randevu tedavi fiyatları

Mikro Sinüsektomi Ameliyatı

Mikro sinüsektomi Türkçe tanımlama ile çok küçük kesikle kıl yumağının çıkarılması anlamına gelmektedir. Çağdaş pilonidal sinüs ameliyatlarından en çok tercih edilen yöntemdir, iyi sonuçları ve hastaların % 95 ine uygulanabilmesi sebebiyle hem yöntemi bilen cerrahlar hem de hastalar tarafından tercih edilmektedir.
Kıl dönmesi Tedavisi için planlanmış çok çeşitli yöntem vardır. Bunlar klasik ameliyatlar ve çağdaş ameliyatlar diye ayrılır.

Klasik Kıl Dönmesi Ameliyatları

Bunlar sadece isim olarak geçeceğiz.
Karidakis tekniği
Primer kapatma
Yarı açık bırakma
Açık bırakma
Limberg flap
Romboid flap
W-Y Flap
Ovoid flap
Bunlar gibi nüans farkları olan başka klasik ve flap yöntemleri vardır.

Çağdaş Kıl Dönmesi Ameliyatları

Konumuz dışındakileri yine isim olarak anacağız.
Pit picking
Bascom procedure
Sinüsotomi

Mikro sinüsektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hastaların %95 civarına rahtlıkla uygulanabilir. Çok ilerlemiş hastalarda uygulanmayabilir. Teknik şöyle özetlenebilir.
Sinüsün kapsülü ile birlikte çıkarılabileceği 2-3 cm lik deri bölgesel uyuşturucu jetokain veya benzeri bir uyuşturucuyla uyuşturulur. küçük kesi olduğu için 11 numara neşter kullanılır. Bu 2-3 cm lik yerden kılların giriş delikleri yani hastalığın asıl sebebi ve kılların olduğu yumak yani hastalığın kendisi kapsülü ile birlikte çıkarılır. Oluşan deri açıklığı derin ve yüzeysel olarak gizli diğer deyimle estetik dikişlerle kapatılır. İşlemin başında yapılan küçük iğnenin verdiği hafif acı dışında ağrı acı olmaz.
İşlem hastalığın ilerlemişlik durumuna göre 5- 15 dakika kadar sürer. İşlem bitimi hasta 10-15 dakika salonda dinlendirilir. Bu süre zarfında hasta istediği gibi oturabilir. Hastaya işlemden hemen sonra bir pozisyon önerilmez, istediği gibi oturabilir.
Kanama pek olmadığı için dren denilen vakum aleti takılmaz.
Klasik yöntemlerden bir çok farkı vardır. Yukarıda belirtilenler dışında, sinüsle birlikte sağlıklı doku çıkarılmaz oysa eski yöntemlerde sinüsle birlikte sinüsün 20-30 katı kadar sağlıklı doku gereksiz yere çıkarılır.
Gereksiz yere çıkarılan bu geniş doku sebebiyle oluşan boşluğu kapatmak ciddi gerginlik sebebidir. Yeni yöntemlerde kesi çok küçük olduğu için gerginlik olmaz. Gerginlik en önemli ağrı ve iş gücü kaybı sebebidir.

Mikro Sinüsektomi Ameliyatı Olanlar

Yaşadıkları klasik yöntemlerden farkıyla birlikte şu şekilde sıralanabilir;
Aynı gün işlerine dönebilirler (eski yöntemlerde 12-15 gün yatak istirahati, bir ay rapor önerilir)
Ağrı kesici almayı gerektirmeyecek düzeyde ağrı çekerler (diğerlerinde bir hafta ağı kesici kullanmak zorunda kalır.
İşlemden hemen sonra oturabilir, araba kullanabilirler (klasik yöntemlerde 2 hafta yüzüstü yatak istirahati önerilir)
Hastane ortamı gerekmediği için az ücret öderler (hastanede yapıldığı için pahalıdır)
Pansuman yaptırmazlar (iki hafta günlük pansumanlara giderler)
Dikiş aldırmazlar çünkü dikişler gizli ve emilen dikiştir ( iki hafta sonra dikiş aldırırlar)
Ömür boyu iz taşımak zorunda kalmazlar (Belirgin iz kalır)
Diğer küçük farklar
Narkoz olmazlar (Eski yöntemler narkozla veya belden aşağı uyuşturularak yapılır)

 

Mikro Sinüsektomi Ameliyatında İçeride Kıl Kalır mı?

Yöntemin ayrıntısını bilmeyen daha doğrusu yöntemi yapmayı bilmeyen bazı cerrahlar hastayı kendi bildikleri yönteme razı edebilmek için bu tür akıl dışı sözler söyleyebilmektedir. Oysa ayrıntıyı bilseler bu yöntemde de sinüs yani kıl yumağı kapsülü ile birlikte bir bütün olarak çıkarılır. Kapsülüyle çıkarıldığı için içeride kıl kalma ihtimali sıfırdır. Aslında bu tüm ameliyatlar için geçerli bir durumdur. Ameliyatsız yöntem denilen etkisi geçici uygulamalar bunun dışındadır, orada sinüs alınmadığı için içeride kılların kalması kaçınılmazdır.

Kıl Dönmesi Apsesi

Bütün apseler gibi ve de dünyanın her yerinde aynı şekilde yaklaşılır. Boşaltılabilecek kadar belirginleştiyse en kısa sürede boşaltılır.  Burada boşaltma sonrası yaklaşım yöntemlere göre değişmektedir.
Apse boşaltıldıktan sonra 2 haftada büyük oranda düzelir ama apsenin çevre dokuya verdiği hasarın düzelmesi 1.5-2 ayı bulur. İşte geniş doku çıkarılan eski yöntemler apseden 2 hafta sonra yapılabilir çünkü geniş doku çıkarıldığı için doku hasrının düzelmesinin önemi olmaz ama yeni yöntemlerde sadece sinüs çıkarılacağı için çevre dokunun toparlaması için daha uzun yaklaşık 2 ay beklemek gerekir.
Uzun beklemenin tek olumsuz yönü hasta fazla bekleyince apseden olayı çekiği eziyeti unutur, iyileşme tamamlandığında hiçbir şikayeti kalmaz. Hiç şikayet olmadığı için de tedavisini erteleme eğilimine girer ve zamanla tekrar apse olur. Bu hatayı yapmamalı apse iyileştikten sonra hiç şikayetiniz yokken gidip ameliyatınızı olmalısınız. Bekletildiği için her apseleşme hastalığın biraz daha ilerlemesine neden olur.