online randevu online randevu tedavi fiyatları

Lazerle Kıl Dönmesi Tedavi

Tıpta bazı hastalıkların tedavisi için tanımlanmış çok sayıda ameliyat türü vardır. Bir kısmı ilk uygulayanın adı bir kısmı anatomik yapılanmaya veya kesilen şekle göre adlandırılmaktadır. Bunlardan biri var ki o da hastanın aklını çelme amaçlı tanımlanmış olan lazerle tedavidir. Halihazırda bazıları terk edilmiş 20 çeşit ameliyat yöntemi vardır. Aslında bu kadar çok yöntemin olması hastalığın gerçek tedavisinin hala bulunmadığını ve bunların iyi ve kötü olarak sınıflanabileceğini gösterir.

lazerle-kil-donmesi-tedavisi

Kıl Dönmesi Lazerle İle Tedavisi
Bazı tedavi merkezleri “lazerle kıl dönmesi tedavisi” şeklinde yaptıkları reklamlardan dolayı insanlar bu yöntemi araştırma gereği duymaktadır. Tıp eğitimi almamış kişilerin araştırmasının yetersiz kalabileceği düşünülerek yol göstermek amacıyla tarafımızca böyle bir yazı yazma gereği hissedilmiştir.

Lazerin kıl dönmesinde 3 farklı kullanım şekli vardır.

Kuyruk Sokumunu Kıllardan Arındırmak
Bildiğimiz epilasyondur, epilasyon yapılarak bölge kıllardan arındırılırsa hastalığın asıl nedeni olan enseden dökülen kıllar bu bölgeye takılamaz ve yine dökülmüş olanların basitçe bir hareketle uzaklaştırılması kolay olur. Yani sonuçta kuyruk sokumuna epilasyon amaçlı lazerin hastalığın iyileşmesinde değil ama tekrarının engellenmesinde faydası vardır.

Lazerle Kesme
Bildiğimiz neşter yerine yüksek yakma gücüne sahip ışıkla kesmektir. Lazerle kesmenin neşterle kesmeye hiçbir üstünlüğü olmadığı hatta gereksiz yere yanık yaptığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Buradaki lazerin en büyük etkisi hastanın kafasını çelmektir bunun dışında bir üstünlüğü yoktur. Klasik yöntemlerin her çeşidinde kullanılabilmektedir.

Kanalların Lazerle Yakılması
Burada da kıl yumağı kesilerek çıkarılır, uzak yerlere açılmış kanal varsa o kanalların için ışıkla yakılır. Bunun yerine kanalın çıkarılması geride ölü doku bırakmaması sebebiyle çok daha üstündür. Bir önceki kullanımda bahsedildiği gibi hastanın kafasındaki “lazer” imajını paraya çevirmek dışında etkisinden söz edilemez. Kanalın ve sinüsün lazerin ışığıyla yakılması o bölgenin tamamen temizlendiğini göstermez. Hastaların kafasını karıştırmaya yarayan bir diğer söylem de lazer ile dokudaki kıl köklerini yakıyoruz söylemidir, bu mantık tümüyle bilimsellik dışıdır çünkü ameliyatta çıkan kıllar incelendiğinde neredeyse tamamının enseden dökülen kıllar, az bir kısmı da omuz ve gövdeden dökülen kıllar, elbise tozu ve deri döküntüleri görülmüştür. Yani hastalığın sebebi oradaki canlı kıllar değil dökülmüş ölü kıllardır. Lazer ile kökünü yakmak diye bir şeyden söz edilemez.

Ameliyatların sınıflamasını çağdaş yöntemler ve klasik yöntemler olarak sınıflamaktayız bunun dışında bir sınıflama yoktur, sadece ameliyatta kullanılan alet neşter değil lazerdir, yapılan yöntem ondan fazla yöntemden biridir.

Sonuç olarak;
lazer pilonidal sinüs tedavisinde kullanımı hastalık bölgesindeki kılların lazer ile yok edilmesi şeklinde olmalı gereksiz fantezilerle uğraşılmamalıdır. O bölgedeki kıllar ve tüylere yönelik lazer uygulamasının temel amacı %3 ile % 47 arasında değişen tekrarlama ihtimalini olabildiğinde tekrar ihtimalini azaltmaya yöneliktir ancak tekrarda bölge temizliği lazerden çok daha önemlidir.

Pilonidal sinüsün tekrarını engellemeye yönelik bölgesel epilasyon amaçlı lazerin kullanımı gerek Türkiye’de gerekse gelişmiş ülkelerde yüksek teknolojiye sahip kliniklerce yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak ne kadar etkili olduğu konusunda görüşler çok farklıdır.