online randevu online randevu tedavi fiyatları

Kıl Dönmesi Tedavi Edilmezse

Özellikle genç erkeklerde makat hastalıkları arasında ciddi anlamda yer tuttuğunu devamlı olarak vurgulamaktayız. Aslında makat hastalığı sınıfına sokulmaz ama çok yakın komşuluk sebebiyle proktoloji uzmanları ilgilenmektedir. Bütün hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis ve tedavinin ciddi anlamda yararları ve hastalarımız açısından hayati önem taşıdığından çeşitli yazılarımızla değinmiştik. Peki hastalığın tedavisi gecikmesi yada tedavi edilmes ne olur sorusuna Op. Dr. Atilla KAYA hazırladığı makale ile sorunun cevabını veriyor.

kil-donmesi-tedavi-edilmezse

Kıl Dönmesi Tedavi Edilmezse

Pilonidal sinüs yani Türkçe adıyla kıl dönmesi apse, ağrı ve iltihap gibi yeni bir sorun eklenmedikçe hastada ciddi şikayet yapmaz bu sebeple hastalar genellikle tedavilerini ertelerler. Bu erteleme hastalığın zamanla ilerlemesine ve tedavisinin daha zor ve daha zahmetli yapılmasına sebep olabilir. Bu zorluk ve zahmet hem cerrah için hem de hasta için geçerlidir.

Yalan yanlış bilinenler
Sıkça söylenen “ kıl dönmesi tedavi edilmezse omur iliğe sarılarak felce sebep olur, barsaklara dolaşarak öldürücü olur, kıllar uzayarak beyne ve kalbe gider “ gibi bilgiler tamamen gerçek dışı şehir efsaneleridir ve bunların hiçbiri gelişmez. Ancak bunların olmayacağı tedavinin ertelenmesine sebep olmamalıdır.

Kıl Dönmesinin Tedavisi Gecikirse

Tedavinin yapılmaması zamanla bölgede apse olmasına
Apsenin giderek daha sık ortaya çıkmasına
Yeni kıllar girmesine
Sinüsün giderek büyümesine
Kesilecek dokunun da buna paralel büyümesine
Normalde şikayet yapmazken ağrılar başlamasına
Akıntı eklenmesine
Kokulu akıntı olmasına
Kaşıntı olmasına sebep olur.
Her apse oluşumunda hasarlı doku artar ve yeni çıkış delikleri ortaya çıkabilir ve hastalık olan alan genişleyebilir. Diğer taraftan tedavi edilmedikçe kılların olduğu doku içine yeni kıllar gireceğinden sinüs büyüyebilir ve yeni giriş delikleri oluşabilir. Tüm bu durumlarda

Kıl Dönmesi İlerlemesi

Giriş deliklerinin sayısının artması ve apselere bağlı yeni akıntı deliklerinin oluşması ameliyatta çıkarılması gereken doku miktarının artmasına doğal olarak ameliyatın büyümesine sebep olur.

Kıl Dönmesi Tedavi
Bütün bu bilgiler ışığında pilonidal sinüs tesbit edildiği dönemde tedavi edilmeli ve uzun süre ertelenmemelidir.
Hastaların tedaviyi ertelemelerinin en önemli sebebi klasik ameliyatların getirdiği ciddi ıstıraptan korkmalrıdır. Oysa çağdaş yöntemler son derece rahattır, klasik ameliyatlar gibi eziyeti yoktur.
Klasik ameliyatlarda hastaların 12-15 gün yüzüstü istirahat etmesi gerekirken micro sinüsektomi ameliyatında hasta işlem bittikten 10 dakika sonra işine dönebildiği için işgücü kaybı korkusuyla ameliyatı ertelemek gerekmemektedir. Mikro sinüsektomiye benzer şekilde uygulanan Bascom Procedure, pit picking ve sinüsotomi yöntemlerinde de
Aynı gün işe dönülebilir
Pansuman gerekmez
Ağrı çok hafiftir
Genellikle dikiş olmaz
Kanama pek olmaz
İltihap çok seyrektir
İz kalmaz
Daha ekonomiktir
Kolay uygulanır
Kısa sürer
Üç gün sonra banyo yapılabilir
Yaralanma yeri küçü,k olduğu için tekrar ihtimali çok az % 3 civarıdır.
İstirahat gerekmez
Yatış pozisyonu önerilmez
İşlemden hemen sonra oturulabilir
Narkoz yapılmaz
Yatmak gerekmediği için refakatçiye ihtiyaç olmaz
Hasta geldiği şekilde geri dönebilir

Siz siz olun hastalığınız ne olursa olsun bilimsel veriler önerileri doğrultusunda tedavinizi yaptırın. Kendiliğinden ya da ilaçla geçme ihtimaliolmadığına göre bir an önce tedavi olup kurtulun. Sorun vücudunuzda duracağında çöpte dursun.
Acil bir durum olmamakla birlikte sosyal pozisyon ayarlanıp bir an önce sonuca gidilmelidir.

919 Yorum Var

  1. Hocam bende aynı sorunu yaşadım ve ilk başta kıl dönmesi olacağını düşünmedim erteledim ve şuan o bölgede bi delik oluştu ve o toparlayanan et de azalmaya başladı sizce ne yapmalıyım

    1. Bir an önce tedavi olmanız gerekiyor, geciktikçe sinüs büyür ve tedavisi zorlaşır.
      Op.Dr.Nizam KURTDERE

  2. Merhaba hocam bnm kizimin kildonmesi oldu apse vardi dktora gitik antibiyotik kuullandik gecti apse simdi pek sikayeti yok 7ay olcak ameliyattanda korkuyor ne yapsak bizarar olurmu acabada gectimiki

    1. Pilonidal sinüs zamanla büyür ve büyüklüğü oranında yapılacak ameliyatın kesisi de daha büyük olur. Ayrıca komplikasyon ve nüks ihtimali artar, bu nedenle tedaviyi çok geciktirmemek lazım.
      Op.Dr.Nizam KURTDERE

  3. Hocam merhaba. Yaklaşık 5 yıldır kıl dönmesi var. Ameliyat olamıyorum çok korkuyorum. Nasıl oluyor zor mu ameliyetı. Ne kadar süre yatmam gerekecek.

    1. gelirseniz durumunuzu değerlendirip mikrosinusektomi yöntemi ile tedavinizi yapabiliriz.yatmanıza gerek yok
      Op.Dr.Seher Şirin

  4. Esselamu aleykum hocam. Ben de kil dönmesi var. 7 ay önce fark ettim ve apse oldu çok kötü şekild e. 3 hafta gibi süreç sonunda apse tüm bitti. 7 aydır da apse olmadi bir daha. Ama bel kısmımda 2 buçuk aydır aşırı bir ağrı var. Eğilemiyorum. Acaba ikisinin alakası var mi? Bir defa akseden sonra hiç apse olmadi. Micro sinusektomi ile şansım var mi hala yoksa diğer yöntemle mi olur? Diğer yöntem ile olur ise ben okuyorum yatma gibi bir şansım yok. Ve iz kalmasından çok korkuyorum. Derin iz kaliyo diyorlar. Yardımcı olur iseniz sevinirim.

    1. kliniklerimizde kıl dönmesi muayenesi ücretsiz,size en yakın kliniğimize gelirseniz durumunuzu muayene ile değerlendirip uygunsa mikrosinusektomi yöntemi ile normal yaşamınıza ara vermeden tedavinizi yapabiliriz.bekletmeyin,tekrar apse oluşabilir,apse hastalığın daha hızlı ilerlemesine ve mikrosinusektomi şansını kaybetmenize neden olabilir.
      OP.Dr.Atilla Kaya

  5. Hocam ameliyat olalı 3 ay oldu yara tamamen kapandı artık kılları almıyorum birşey olurmu ve havuza girebilir miyim

  6. Merhabalar hocam ben yıllar önce kıl dönmesi ameliyatı oldum son bir kaç gündür kuyruk sonukumumds ağrılar hissetmeye başladım tekrar nüksetmiş olabilir mi

    1. kıllı bir yapınız varsa nüks etmiş olabilir.kıl dönmesinde pek ağrı olmaz ama kıl dönmesine bağlı apse oluşursa bu ağrıya neden olur.kliniklerimizde kıl dönmesi muayenesi ücretsiz gelirseniz durumunuzu değerlendirip uygunsa mikrosinusektomi yöntemi ile tedavinizi eğer apse varsa öncelikle apse tedavisini yapabiliriz.kıl dönmesinde nüksü önlemede en önemli faktör sırt bölgesi kıllarının yok edilmesidir.genel hijyeninize çok dikkat etmeli,günlük duş almalı ve günlük çamaşır değiştirmelisiniz.mümkünse tüm sırt bölgesi kıllarına laser epilasyon yaptırmalısınız
      Op.Dr.Atilla Kaya

  7. Merhabalar hocam ben bundan 3 hafta önce klasik ameliyat oldum. 13.gün dikişlerim alındı. Öğrenciyim çalışmam gerekiyor ve bi işe başlayıp başlamamak konusunda kararsızım çalışmam durumunda nüks edermi herhangi bi sıkıntı olurmu yanıtlarınız müteşekkir olurum saygılar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sizi Aramamızı İster misiniz?