online randevu online randevu tedavi fiyatları

Kıl Dönmesi Tedavi Edilmezse

Özellikle genç erkeklerde makat hastalıkları arasında ciddi anlamda yer tuttuğunu devamlı olarak vurgulamaktayız. Aslında makat hastalığı sınıfına sokulmaz ama çok yakın komşuluk sebebiyle proktoloji uzmanları ilgilenmektedir. Bütün hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis ve tedavinin ciddi anlamda yararları ve hastalarımız açısından hayati önem taşıdığından çeşitli yazılarımızla değinmiştik. Peki hastalığın tedavisi gecikmesi yada tedavisi yapılmazsa ne olur sorusuna Op. Dr. Atilla KAYA hazırladığı makale ile sorunun cevabını veriyor.

kil-donmesi-tedavi-edilmezse

Kıl Dönmesi Tedavi Edilmezse

Pilonidal sinüs yani Türkçe adıyla pilonidal sinüs apse, ağrı ve iltihap gibi yeni bir sorun eklenmedikçe hastada ciddi şikayet yapmaz bu sebeple hastalar genellikle tedavilerini ertelerler. Bu erteleme hastalığın zamanla ilerlemesine ve tedavisinin daha zor ve daha zahmetli yapılmasına sebep olabilir. Bu zorluk ve zahmet hem cerrah için hem de hasta için geçerlidir.

Yalan yanlış bilinenler
Sıkça söylenen “ kıl dönmesi tedavi edilmezse omur iliğe sarılarak felce sebep olur, barsaklara dolaşarak öldürücü olur, kıllar uzayarak beyne ve kalbe gider “ gibi bilgiler tamamen gerçek dışı şehir efsaneleridir ve bunların hiçbiri gelişmez. Ancak bunların olmayacağı tedavinin ertelenmesine sebep olmamalıdır.

Kıl Dönmesinin Tedavisi Gecikirse

Tedavinin yapılmaması zamanla bölgede apse olmasına
Apsenin giderek daha sık ortaya çıkmasına
Yeni kıllar girmesine
Sinüsün giderek büyümesine
Kesilecek dokunun da buna paralel işlemin büyümesine
Normalde şikayet yapmazken ağrılar başlamasına
Akıntı eklenmesine
Kokulu akıntı olmasına
Kaşıntı olmasına sebep olur.
Her apse oluşumunda hasarlı doku artar ve yeni çıkış delikleri ortaya çıkabilir ve hastalık olan alan genişleyebilir. Diğer taraftan tedavi edilmedikçe kılların olduğu doku içine yeni kıllar gireceğinden sinüs büyüyebilir ve yeni giriş delikleri oluşabilir. Tüm bu durumlarda hastalıktan kaynaklanan şikayetler de artar.

Kıl Dönmesi İlerlemesi

Giriş deliklerinin sayısının artması ve apselere bağlı yeni akıntı deliklerinin oluşması ameliyatta çıkarılması gereken doku miktarının artmasına doğal olarak ameliyatın büyümesine sebep olur.

Kıl Dönmesi Tedavisi

Bütün bu bilgiler ışığında pilonidal sinüs tesbit edildiği dönemde tedavi edilmeli ve uzun süre ertelenmemelidir.
Hastaların tedaviyi ertelemelerinin en önemli sebebi klasik ameliyatların getirdiği ciddi ıstıraptan korkmalarıdır. Oysa çağdaş yöntemler son derece rahattır, klasik ameliyatlar gibi eziyeti yoktur.
Klasik ameliyatlarda hastaların 12-15 gün yüzüstü istirahat etmesi gerekirken micro sinüsektomi ameliyatında hasta işlem bittikten 10 dakika sonra işine dönebildiği için işgücü kaybı korkusuyla ameliyatı ertelemek gerekmemektedir. Mikro sinüsektomiye benzer şekilde uygulanan Bascom Procedure, pit picking ve sinüsotomi yöntemlerinde de
Aynı gün işe dönülebilir
Pansuman gerekmez
Ağrı çok hafiftir
Genellikle dikiş olmaz
Kanama pek olmaz
İltihap çok seyrektir
İz kalmaz
Daha ekonomiktir
Kolay uygulanır
Kısa sürer
Üç gün sonra banyo yapılabilir
Yaralanma yeri küçü,k olduğu için tekrar ihtimali çok az % 3 civarıdır.
İstirahat gerekmez
Yatış pozisyonu önerilmez
İşlemden hemen sonra oturulabilir
Narkoz yapılmaz
Yatmak gerekmediği için refakatçiye ihtiyaç olmaz
Hasta geldiği şekilde geri dönebilir

Siz siz olun hastalığınız ne olursa olsun bilimsel veriler önerileri doğrultusunda tedavinizi yaptırın. Kendiliğinden ya da ilaçla geçme ihtimaliolmadığına göre bir an önce tedavi olup kurtulun. Sorun vücudunuzda duracağında çöpte dursun.
Acil bir durum olmamakla birlikte sosyal pozisyon ayarlanıp bir an önce sonuca gidilmelidir.

İlerlemiş Kıl Dönmesi Nasıl Ameliyat Edilir

Bütün hastalıkların tedavisinde erken teşhis ve erken tedaviye alınması en doğru yaklaşımdır. Çünkü hastalıkların çoğunun tedavisi geciktirilirse ilerler ve zaha zor ve büyük bir ameliyat gerekebilir. Tüm bunlar pilonidal sinüs için de geçerlidir. Her ne kadar halk arasında konuşulan; kıl büyür omur iliği sarar, bağırsaklara dolaşır gibi bilimsel gerçeklere aykırı inanışlar olsa da tedavisi geciktirilen pilonidal sinüs bulunduğu alanda daha sıkıntılı durumlara yol açabilir.

ilerlemis-kil-donmesi

Ekli fotoğrafta gördüğünüz vaka 20 yıl önce teşhis konmuş ancak kişi korktuğu için tedavisini ertelemiş buna bağlı olarak pilonidal sinüs sağ kalçaya doğru ilerlemiş ve çok sayıda delik oluşmasına sebep olmuş.

Bu kadar ilerlememiş bir pilonidal sinüs mikro sinüsektomiyle 10 dakikada tedavi edilebilir ve hasta 1 saat sonra işine dönebilirken bu şekilde ilerlemiş vakalarda çok daha büyük bir alan kesileceği için kişinin istirahat süresi yani iş gücü kaybı aylarca sürebilmektedir.

Bütün hastalıklarda olduğu gibi bunda da bekletmeksizin erken dönemde tedavinizi olmalısınız unutmayın beklemenin hiçbir faydası yok ama çok zararı olabilir.

941 Yorum Var

  1. Hocam merhabalar. 19 yıldır maalesef kış dönmesi ameliyatından kaçıyorum. Gittiğim doktorlar narkoz yapmadığı için kaçmak zorunda kaldım. Tabi bu süre zarfında da Ülseratif kolit hastalığına yakalandım. Bunda kıl dönmesinin etkisi olduğunu düşünüyorum. Nedenine gelince her apse yaptığında bilinçsizce antibiyotik kullanıyordum 🙁 Ülseratif kolit hastalığı sayesinde artık korkumuda yendim. Hala narkozsuz ameliyat olacaksın gibi bir durum söz konusu olur mu? Ya da ameliyat olmama rağmen tekrarlanması gibi bir durum? Şimdiden teşekkürler yanıt için.

    1. Merhaba,
      Narkozun riskleri var, bu nedenle olabiliyorsunuz narkozsuz mikrosinusektomi, lazer gibi çağdaş yöntemlerle tedaviyi araştırmalısınız.
      Öp. Dr. Atilla Kaya

  2. Merhabalar hocam benim bı sorun olcak
    Makat bölgesinde de kıl dönmesi olur mu çünkü akıntı kaşıntı ve kötü kokular oluyor ve acayip decerece makat bolgesini bacak arasını çok kasiyorum

  3. Merhaba kıl dönmesi var ama devlet hastanesi covid yüzünden yapmıyomuş. Özel hastaneye verecek param yok şuan. Apse iltihabı patladı ve iltihap boşaldı. Bu iltihap akıntısı ne kadar devam edicek. İltihap ameliyat olmazsam Sonsuza kadar olacak mı

    1. Merhaba,
      Bir hafta ön gün kadar sürebilir. Tamamen iyileşince tedavi olmalısınız. Hastalığınızın ilerlememesi için kıl keseciğinin çıkarılması gerekir. Kliniklerimizde kıl dönmesini lazer, mikrosinusektomi yada sinusotomi ile tedavi ediyoruz. Normal yaşamınıza ara vermeniz gerekmiyor. 05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz.
      Öp. Dr. Ibrahim Kavak

  4. Hocam ben geçen cumartesi değil ondan önceki cumartesi gecesi pazar sabahına kadar intergluteal oluk yerim de çok şiddetli ağrım oldu ve o yerimle bağdaşıyor mu bilmiyorum ama o gece ayriyetten belimin tamamı ve tüm vücudumun kemikleri ağrıyordu sonra gittikçe fenalaştım pazartesi sabahı özel hastaneye gittim ve benim kıl dönmesi nin olduğunu söyledi bana doktor bey ilaç tedavin senin orada ki iltihabını kuruttuktan sonra ameliyat için gel dedi çünkü orada bir kist var dedi alınmsı gerekiyor dedi fenalaştığım gün aşırı derecede apse ve pis koku vardı ama şuan ben gayet iyiyim bugün yine devlet hastanesine gittim ve durumu izah edince bana bir tentürdiyot verdi bunu 1 ay kullan ve kontrole gel dedi ben devlet hastanesindeki doktor beye ameliyat olmam gerekiyor mu diye sorduğumda ameliyatı aklından sil dedi ilaç kullanmayıda bana kes dedi yani hocam kıl dönmesi bugün gittiğim devlet hastanesindeki doktor beyin verdiği tendurdiyot la tamamen biter mi?

    1. Merhaba,
      Hayır, bitmez. Tedavi olmalısınız. Kliniklerimizde kıl dönmesi tedavisini mikrosinusektomi, sinusotomi ve lazer gibi çağdaş yöntemlerle normal yaşamınıza ara vermeniye gerek kalmadan yapıyoruz. Ayrıntılı bilgi, muayene ve tedavi randevusu için 05426210888 nolu telefonu arayabilirsiniz.
      Öp. Dr. Ibrahim Kavak

  5. Merhabalar, 1 yıl önce kıl dönmesi ameliyatı olmuştum 3 4 ay önce ameliyat olduğum bölgenin biraz aşağısında (kuyruk sokumu ve makat arası) apse çıktı müdahale edildi ameliyat olmam gerekiyormuş tekrar ama koronadan dolayı olamadım şuan da da kokulu akıntı ve kan geliyor hafifden ağrı da olmaya başladı ne yapmam gerek sayın hocalarım yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Muayene ile değerlendirmek zorunu tespit etmek gerekir. Düzenli bir bakım ve pansumanla iyileşmesağlanabilir. Kliniklerimizde pandemiye karşı gerekli önlemleri aldık, güvenle gelip tedavisini yaptırabilirsiniz. 05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz
      Öp. Dr.Seher Şirin

  6. Merhaba hocam iki senedir genital bolgemdeki kıl dönmesini bekletiyorum korkudan gitmedim son gunlerde dokunamaz oldum 4 gun önce genel anestesi yapılarak ameliyat oldum fakat sol bacagim aşırı agriyor hic gecmeyen bir ağrı var ve uyuşuyor nedir bu niye oluyor

    1. Bölgedeki ödem hala sinire başı yapıyorsa olabilir. Doktorunuza kontrole gidin.
      Öp. Dr. Seher Şirin

  7. Merhaba hocam bana 1 ay önce kıl dönmesi teşhisi koyuldu ameliyat günüm hazïrdı fakat Corona sebebiyle ameliyatım iptal edildi . Bu Corona uzuyacağï benziyor bu süreçte ilerler mi

    1. ilerleyebilir,apse olabilir. temizliğinize dikkat edin.Biz kliniklerimizde kıl dönmesini mikrosinusektomi yöntemi yada laserle tedavi ediyoruz, yatak istirahati, pansuman, narkoz gerekmiyor. aynı gün işinize dönebiliyorsunuz. Klinikleeimizde coronaya karşı tüm önlemler alınmış durumda eğer isterseniz gecikmeden tedavinizi yaptırabilirsiniz.extra bilgi ve randevu için 05426210888 nolu telefonu arayabilirsiniz.
      Op. Dr. Atilla Kaya

    2. Hocam merhabalar ben 1 buçuk sene önce kıl dönmesinden ameliyat olmuştum şuan kuyruk sokumumda ağrı var ve geçmiyor apse yapmadi fakat hafif akıntı var gibi koronadan dolayi doktorlar pek ilgisiz sizce nasıl bir yol izleyebilirim yardımcı olurmusunuz

      1. Şu anda tüm hastane hekimliği ne yazık ki corona ile ilgilenmek zorundalar. Kuyruk sokumunuzdaki ağrının nedeni büyük olasılıkla kıl dönmesi nüks etti ve apse yapıyor olabilir. Yoksa kıl dönmesini pek ağrı görülmez. Muayene ile değerlendirmek gerekir. Yada 05426210888 nolu telefona whatsapptan bölgenin iyi çekilmiş fotoğraflarını gönderin değerlendirelim. Biz kliniklerimizde kıl dönmesini Mikrosinusektomi, sinusotomi yada lazer ile tedavi ediyoruz. Tedaviden hemen sonra hasta işine dönebiliyor. . Siz hastalarımızı bu dönemde mağdur etmemek için corona ya karşı tüm önlemlerimizi aldık ve tedavilerimize devam ediyoruz.randevu için yukardaki numarayı arayabilirsiniz. Eğer uygunsa apse yoksa kıl dönmesini ağrının nedeni apse ise apseyi tedavi edebiliriz.
        Öp. Dr. Adil Altınsoy

  8. Mrb hocam yıllar önce kuyruk sokumu altında sivilce gibi birşey çıktı ancak çok büyüdü birgün elimle patlattım ve iltihap gibi birşey çıktı çok pis kokuyordu iki 3 üç böyle aktı ve aradan 1/2 yıl sonra saç kıran çıktı bende vücudumun her yerinde acaba bununla bir ilgisi var mı kıl dönmesi diye hiç tedaviye gitmedim

    1. Merhaba,
      Eğer o kadar süre önce kıl dönmesi apsesi olduysanız şimdi kıl dönmeniz çok ilerlemiş olabilir,muayene olmalısınız. Kliniklerimizde kıl dönmesi muayenesi ücretsiz, gelirseniz muayene ile değerlendirip en uygun yöntemle mikrosinusektomi,laser yada sinusotomi yöntemi ile hastanede yatmanıza gerek kalmadan tedavinizi yapabiliriz. 05426210888 nolu telefondan extra bilgi ve randevu alabilirsiniz.
      Op. Dr. Atilla Kaya

  9. Hocam bende aynı sorunu yaşadım ve ilk başta kıl dönmesi olacağını düşünmedim erteledim ve şuan o bölgede bi delik oluştu ve o toparlayanan et de azalmaya başladı sizce ne yapmalıyım

    1. Bir an önce tedavi olmanız gerekiyor, geciktikçe sinüs büyür ve tedavisi zorlaşır.
      Op.Dr.Nizam KURTDERE

  10. Merhaba hocam bnm kizimin kildonmesi oldu apse vardi dktora gitik antibiyotik kuullandik gecti apse simdi pek sikayeti yok 7ay olcak ameliyattanda korkuyor ne yapsak bizarar olurmu acabada gectimiki

    1. Pilonidal sinüs zamanla büyür ve büyüklüğü oranında yapılacak ameliyatın kesisi de daha büyük olur. Ayrıca komplikasyon ve nüks ihtimali artar, bu nedenle tedaviyi çok geciktirmemek lazım.
      Op.Dr.Nizam KURTDERE

  11. Hocam merhaba. Yaklaşık 5 yıldır kıl dönmesi var. Ameliyat olamıyorum çok korkuyorum. Nasıl oluyor zor mu ameliyetı. Ne kadar süre yatmam gerekecek.

    1. gelirseniz durumunuzu değerlendirip mikrosinusektomi yöntemi ile tedavinizi yapabiliriz.yatmanıza gerek yok
      Op.Dr.Seher Şirin

  12. Esselamu aleykum hocam. Ben de kil dönmesi var. 7 ay önce fark ettim ve apse oldu çok kötü şekild e. 3 hafta gibi süreç sonunda apse tüm bitti. 7 aydır da apse olmadi bir daha. Ama bel kısmımda 2 buçuk aydır aşırı bir ağrı var. Eğilemiyorum. Acaba ikisinin alakası var mi? Bir defa akseden sonra hiç apse olmadi. Micro sinusektomi ile şansım var mi hala yoksa diğer yöntemle mi olur? Diğer yöntem ile olur ise ben okuyorum yatma gibi bir şansım yok. Ve iz kalmasından çok korkuyorum. Derin iz kaliyo diyorlar. Yardımcı olur iseniz sevinirim.

    1. kliniklerimizde kıl dönmesi muayenesi ücretsiz,size en yakın kliniğimize gelirseniz durumunuzu muayene ile değerlendirip uygunsa mikrosinusektomi yöntemi ile normal yaşamınıza ara vermeden tedavinizi yapabiliriz.bekletmeyin,tekrar apse oluşabilir,apse hastalığın daha hızlı ilerlemesine ve mikrosinusektomi şansını kaybetmenize neden olabilir.
      OP.Dr.Atilla Kaya

    2. Merhaba hocam koltuk altımda ufacık bir delik var ve sıktığım da elime nohut tanesi büyüklüğünde bir şişlik geliyor kıl dönmesinden şüpheleniyorum fakat küçücük birsey için ameliyat olmak istemiyorum ilerlermi sizce ?

      1. Merhaba,
        ameliyatlık bir işlem gerektirmez.muayene ile değerlendirmek gerekir.
        Op.Dr.Adil Altınsoy

  13. Hocam ameliyat olalı 3 ay oldu yara tamamen kapandı artık kılları almıyorum birşey olurmu ve havuza girebilir miyim

  14. Merhabalar hocam ben yıllar önce kıl dönmesi ameliyatı oldum son bir kaç gündür kuyruk sonukumumds ağrılar hissetmeye başladım tekrar nüksetmiş olabilir mi

    1. kıllı bir yapınız varsa nüks etmiş olabilir.kıl dönmesinde pek ağrı olmaz ama kıl dönmesine bağlı apse oluşursa bu ağrıya neden olur.kliniklerimizde kıl dönmesi muayenesi ücretsiz gelirseniz durumunuzu değerlendirip uygunsa mikrosinusektomi yöntemi ile tedavinizi eğer apse varsa öncelikle apse tedavisini yapabiliriz.kıl dönmesinde nüksü önlemede en önemli faktör sırt bölgesi kıllarının yok edilmesidir.genel hijyeninize çok dikkat etmeli,günlük duş almalı ve günlük çamaşır değiştirmelisiniz.mümkünse tüm sırt bölgesi kıllarına laser epilasyon yaptırmalısınız
      Op.Dr.Atilla Kaya

    2. Hocam merhabalar ben kıl donmesi ameliyati olmustum yaklasik 1 yil once ve 2 3 gundur ameliyat bölgelerinin sol ve sağ taraflarikasik kadar sistigini gördüm ve toplu igne kadar kucuk delikten kahverengi kan akıyor hastalik tekrarladi mi yardimci olur musunuz lütfen

      1. Büyük olaslıkla hastalık nüks etmiş ve apse olmuş. 054426210888 nolu telefondan size en yakın kliniğimizi öğrenip ücretsiz muayene olabilirsiniz, sorun tespit edilip ve tedavisi planlanır eğer şişlik varsa apse gelişşmiştir öncelikle apse tedavisi yapılır,doku toparlayıp iyileştikten sonra mmikrosinusektomi yada lazer ile tedavi edebiliriz.
        Öp. Dr. Seher Şirin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

yeni