online randevu online randevu tedavi fiyatları

Kıl Dönmesi Pansumanı

kil-donmesi-pansumani

Pansuman uygulaması özellikle plonidal sinüs hastalığında önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle eski yöntem ameliyatlar sonrasında sıkça başvurulan bir yöntem olan pilonidal sinüs pansuman uygulaması yeni çıkan ameliyatlar sayesinde tarihi karışmaya başlamaktadır.

Kıl Dönmesi Pansumanı nasıl yapılır ?

Kıl dönmesi sonrası bakım ameliyat kadar önemli olabilmektedir, pansumanın uygulaması yapılan tekniğe göre tekrar ihtimalini çok değiştirir.Yeterli ve zamanında yapılmaması yaraya tekrar kıl girmesine ve buda hastalığın tekrarına sebep olabilmektedir.

Ameliyat Sonrası

Kıl dönmesi ameliyatı sonrası yapılan tekniğe göre 0-15 gün arası istirahat gereksiniminden doğan iş gücü kaybı yanında pansumanlarda iş gücü kaybına sebep olabilmektedir. Klasik ameliyatlar ve buna benzer flap ve karidakis ameliyatlarından sonra dikişler 12-15. günlerde alınıp pansumanlara son verilir buna karşın açık bırakma tekniğinde hasta işine erken dönsede 4-5 ay boyunca pansumanlara devam etmesi gerekir.

Bu pansumanlar göz ardı edilebilir gibi görünsede hasta iki gün aralarla bir sağlık kuruluşuna gitmek zorunda kalabilirsiniz. Aylarca sürebilen bu dönemde hasta her pansumanda acı duyar ve zaman kaybeder. Diğer taraftan küçük miktarlardada olsa ekonomik kayıp ve sağlık kuruluşuna iş yüküdür.

Pansumansız Kıl Dönmesi Ameliyatı

Micro sinüsektomide hiç yara bakımı önerilmez hasta ameliyattan 10 dakika sonra işine dönebilir yasaklanan tek şey ilk 48 saat banyodur. 2.günün sonunda hasta ameliyat bitiminde konan pansumanı kendi alır ve banyosunu yapar. Banyodan sonra tekrar pansumana gerek kalmaz. Tekrar kontrol gerekmez.

Pansuman Uzman Kontolünde Yapılmalı 

Yaranın bakımı esnasında kan ve alışılmadık akıntı görülmesi uzman kontrolü gerektirir özellikle akıntının kokulu olması iltihap olduğu yönünde bulgudur ve yaraya uzman müdahalesi gerekebilir. Ameliyat yerinde iltihap gelişmesi yaranın tekrar açılmasını gerektirebilir yada yara kendiliğinden açılabilir. Her iki durumda da hastalığın yeniden oluşma ihtimali çok artar.

Açık bırakma ameliyatları sonrası ve kapalı yapıldığı halde açılan ameliyatlardan sonra genel olarak sağlık kuruluşunda yaptırılsada hastanın evde kendinin bakım yapması iyileşme hızını çok artırır.

4-5.günden sonra günde 2 defa banyoda ameliyat bölgesine duş tutmak veya leğene konan sabunlu su ile bol su boca ederek yıkamak yara iyileşme süresini günaşırı yara bakımı uygulamasının yarısına kadar düşürmektedir.

Yıkamanın bu olumlu etkisi şu şekilde izah edilebilir;açık yarada % 100 ihtimalle iltihapolur seyrek pansumanlarda iltihap sadece 2 günde bir uzaklaştırılır ve yara nerdeyse sürekli iltihaplıdır sık yıkama işleminde ise iltihapsız dönemler çok daha uzun olur.İltihap yara iyileşmesini olumsuz etkilediği için iyileşme süresi kısalır.

Yöntemlere göre şu şekilde tarif edilebilir

Flap yönteminde pansuman

En sık uygulanan yöntemlerdendir ameliyat sonrasındaki ilk gün yaranın pansumanı değiştirilir ve emici alet çıkarılır. Sonraki dönemde iki günde bir pansumana gidilir. 12-15.günlerde dikişler alınır ve pansumana gerek kalmaz.

Açık bırakma yönteminde pansuman

Kıl dönmesinin olduğu alan genişçe çıkarılır ve açık bırakılır aylarca süren pansumanların sonunda yara kendiliğinden kapanır. Pansumanların yapılış şekliş ve sıklığı yara kapanma süresini çok etkiler.Sık ve iyi yapılan pansumanlarla yara 3 ayda kapanırken pansumanlar seyrek yapılırsa kapanma süresinin 5 – 6 aya kadar uzamasına sebep olabilir.

Klasik yöntemde pansuman

Açıklık dikişlerle kapatılır iki günde bir yara bakımı yapılır 14-15. günlerde dikişler alınır ve takibe uygulamasına son verilir.

Micro sinüsektomi ameliyatı sonrası pansuman

Ameliyatta 1-2 cm lik kesi gizli dikişlerle kapatıldığı için hiç gerekmez, hasta 3 gün sonra normal banyosunu yapar ve yarayı açık bırakır. Pansumana devam etmek gerekmez yani kapatmaya gerek yoktur çünkü yara yeri küçük ve kapalıdır.
Mikro sinüsektomi gibi diğer çağdaş yöntemler Bascom procedure, pit picking ve sinüsotomiden sonraki dönemde de yaraya bakım yapmak gerekmez. Tabiki küçük de olsa betadin benzeri ilaçla silip kapatmanın sakıncası olmaz ama diğer yöntemlerde olduğu gibi çok ihtiyaç da yoktur.

Pilonidal Sinüs Ameliyatı Sonrası Banyo

Yine yönteme ve işlemi yapan cerrahın yaklaşımına göre değişir. Klasik yöntemlerden sonra banyo için genellikle dikiş alınıncaya kadar yaklaşık 15 gün kadar beklenir. Çağdaş yöntemler olan mikro sinüsektomi, pit picking, bascom ve sinüsotomi sonrası banyo için genellikle 3 gün beklemek yeterlidir. Üçüncü günden sonra normal banyo yapılabilir, ameliyat bölgesi su ile yıkanabilir.
Uygun şekilde dikilmiş küçük kesikler 24 saat sonra kapalı kabul edildiği için yaraya su girmemesi beklenir, girse de sorun olmayacağı bilinmelidir.

Kıl dönmesi Tekrarı Nasıl Önlenir

Tekrarda bir çok faktör etkili olabilmektedir, bunlardan en yaygın bilineni yapılan ameliyat yöntemidir ama yöntem kadar iyileştikten sonraki dönemde bölgenin temizliği de çok önemlidir.

Lazer Epilasyon Kıl Dönmesini Önler mi?

Lazer epilasyon bölgedeki kılları kalıcı olarak yok eder ama hastalığın temel sebebi bölge kılları değil enseden dökülen kıllardır. Bu sebeple epilasyon sorunu tamamen çözmez ama bölgenin kıllardan arındırılması bölge temizliğinin daha iyi yapılmasını sağlar ayrıca kıl olmadığı için enseden dökülen kıllar burada takılamaz ve düşer. işte bu iki sebeple lazer epilasyon yararlıdır ama temizlik çok daha yararlıdır.