online randevu online randevu tedavi fiyatları

Kıl Dönmesi Nedir

Kıl dönmesi daha çok tedbirsizlik sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. İnsan vücudunda ve saçında binlerce kıl bulunmaktadır. Vücutta bulunan bu kıl, tüy, cilt döküntüsü veya giydiğimiz elbiselerde bulunan toz gibi yabancı cisimler kuyruk sokumunda oluşturduğu delikten cilt altına girerek yumak oluşturmaktadır.

Ensenizden aşağı doğru düşen bir saç teli her ne kadar inandırıcı gelmese de adeta bir vida görevi görmekte ve kuyruk sokumunuzun derisini sürtünme sonucunda delmektedir. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu delikten içeri diğer yabancı madde ve tüyler giriş sağlayarak yumak olmasına sebebiyet vermektedir.

Binlerce saç teli bulunan baştan gündelik olarak belli bir oranda saç teli dökülmektedir. Bu dökülmeler neredeyse fark edilmemektedir. Kuyruk sokumu bölgesine ulaşması sonucunda da rahat ve yayılarak oturulduğu taktirde vücudu delmesine olanak tanınmaktadır.

kıl dönmesi nedir

Kıl Dönmesi Kimlerde Görülür?

Daha çok 15-45 yaş arasında erkeklerde görülmektedir. Çoğunlukla kuyruk sokumu bölgesinde karşılaşılan rahatsızlık ayrıca koltuk altı, göbek bölgelerinde de görülmektedir. 45 yaşını aşmış kişilerde görülmemektedir. Uzun süre oturan ve araç kullanan kişilerde sık görülmektedir.

Kıl Dönmesi Önlenebilir mi?

Daha çok masa başı çalışan veya işi gereği sürece araç kullanan kişilerde görünmektedir. Kıl dönmesi için temizlik konusunda ihmalkarlık neden oluyor diyebiliriz.

Günlük olarak kuyruk sokumu bölgesinin temizliği sağlandığı taktirde herhangi bir problem olmayacaktır. Az öncede bahsettiğimiz gibi enseden düşen kıl ve tüylerin sebep olduğu bu rahatsızlıkta kuyruk sokumu bölgesinin temizliği oldukça önem taşımaktadır. Önemsenmediği taktirde anlatılanlar gibi saç teli cildi delerek yumak oluşmasını sağlamakta ve apse oluşmasına fırsat vermektedir.

Kıl Dönmesi Nasıl Geçer?

Kendi kendine geçebilecek bir rahatsızlık olmadığı gibi krem, ilaç, ya da benzeri bitkisel ilaçlarla da tedavi edilmesi mümkün değildir. Çünkü kullanılan ilaçların cilt altında ki oluşmuş olan yumağı ve dışında ki kapsülü yok etme üstünlüğü bulunmamaktadır. Dolayısıyla kıl dönmesi için tedavi olunması gerekmektedir. Makat bölgesinde görülen tüm rahatsızlıklarda hastaların en büyük sıkıntısı utanma problemidir.

Fakat yaşanılan bu utanmalar rahatsızlık için ilerlemelere yol açmakta ve kişiyi daha zor bir sürece sokmaktadır. Dolayısıyla hasta ve doktor arasında herhangi bir dalga geçici ya da rencide edici bir durum söz konusu olmayacağı için gönül rahatlığıyla muayene ve tedavi olabilirsiniz.

Kıl Dönmesi Nedenleri

Enseden dökülen saç teli deriyi delip girer
En çok kabul gören teori budur. Neredeyse bütün ekoller bu teoriyi doğru kabul eder

Teori Şöyledir;
Ensede sürekli saç değişimine bağlı olarak dökülen saç elbisenin içinde aşağı doğru iner, kalçaların arasına gelir ve orada takılır. Oraya takılan kıllar yürürken kalçaların birbirine bitişik şekilde hareketi saç teline matkap ucu gibi fonksiyon kazanarak deriyi delmesi ile başlar. Bir kılın enseden düşüp kalçaların arasına girip burada deriyi delmesi için gereken süre 10-12 saat civarıdır.
Sonraki günlerde kılın girdiği yerde oluşan delikten kıllar girmeye devam eder. Kıllar vücuttan çıkar ama vücut için yabancı madde olarak görülür.

Yabancı saydığı bu madde ile karşılaşmamak için  vücuda kılın girdiği bölgede zarla kaplı bir alan oluşur. İşte içinde kıllar ve diğer yabancı cisimlerin olduğu sinüs oluşur.

Yumağın etrafını vücut bir kapsül ile sarar.

Bu noktaya kadar kişi sert, hızlı veya uzun süre oturuşlar sonucunda kapsülün patlaması anına kadar hiç bir belirti hissetmez. Kapsül patladıktan sonra o alana mikrop bulaşır ve iltihaba neden olur, iltihap ilerleyerek apse yapar, apse de acı, ağrı gibi şikayetler başlamaktadır.

Pilonidal sinüs oluşumunda kuyruk sokumu bölgesine düşen kılların rol oynadığını belirtmiştik. Bu bölgeye düşen kıllar temizliğe dikkat edildiğinde herhangi bir soruna maruz bırakamamaktadır. Fakat temizliğe dikkat edilmemesi ve yayılarak oturma sebebiyle gösterilen sürtünmede tüy ya da kıllar deliklerden giriş yaparak birikmeye sebep olurlar.

Yayılarak oturmanın dışında ileri geri yaparak oturmak, çok uzun zaman oturmak ve yine uzun zaman araç kullanmakta sebebiyet verebilmektedir. Cilt altında yumak halini alan yabancı cisimlerin etrafı vücut tarafından kapsül ile sarılmaktadır.

Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır

Ameliyat

Pilonidal sinüs yumak haline bürünür demiştik, bunun dışında da bir kapsül oluşmaktadır. Ameliyatta ki amaç pilonidal sinüsün oluştuğu kısımda kesi yapılarak yumağın ve etrafını saran kapsülün çıkarılmasıdır. Ameliyat ile yapılan tedavilerde nüksetme ihtimali %45 civarındadır.

Mikro Sinüsektomi (Önermekteyiz)

Kliniklerimizde görev yapmakta olan genel cerrahi uzmanlarımız kıl dönmesi için mikro sinüsektomi yöntemini tavsiye ve tercih etmektedirler. Bu uygulama ile hasta sadece 5 dk kısa bir zaman zarfı içerisinde tedavi edilmektedir. Narkoz kullanılmadan sadece pilonidal sinüsün oluştuğu 2-3 cm’lik kısım uyuşturularak çok küçük bir alanda kesi yapılarak içerisinde ki yumak ve kapsül çıkarılır.
Kesi olan yere de estetik dikiş uygulanarak kapatılır. Ameliyatla yapılan tedavide istirahat ve 10-15 gün kadar iş, sosyal ve özel hayat kaybı yaşanırken mikro sinüsektomi ile 5 dk da tedavi olup 15-20 dk dinlendikten sonra günlük yaşamınızına kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Aşağıda yayınladığımız video da mikro sinüsektomi yöntemini canlı olarak izleyebilir ne kadar kısa zamanda ve kolay yapıldığını görebilirsiniz.

Ameliyatsız Tedaviler

Gümüş, fenol, kristalize formik asit gibi kimyasallarla yapılır. Aslında bunlar gerçek anlamda bir tedavi değildir, daha çok şikayetleri azaltmaya yönelik geçici uygulamalardır. Ağrıyan çürük dişin ağrısını kesmek için ağrı kesici almaya benzetebilirsiniz. Hastalığın asıl sebebi olan kılların giriş delikleri ve sinüs olduğu gibi kalmaktadır. Fenol, gümüş nitrar veya kristalize fenol adlı kimyasal maddelerle yakmaya çalışmak sinüsün yok olmasını sağlamaz.