online randevu tedavi ücretleri

Kıl Dönmesi Tedavi Edilmezse

Kıl dönmesi hastalığı makat hastalıkları arasında ciddi anlamda yer tuttuğunu devamlı olarak vurgulamaktayız. Erken teşhis ve tedavinin ciddi anlamda yararları ve hastalarımız açısından hayati önem taşıdığından çeşitli yazılarımızla değinmiştik. Peki kıl dönmesi tedavisi gecikmesi yada tedavi edilmes ne olur sorusuna Op. Dr. Atilla KAYA hazırladığı makale ile sorunun cevabını veriyor.

kil-donmesi-tedavi-edilmezse

Kıl Dönmesi Tedavi Edilmezse

Pilonidal sinüs yani Türkçe adıyla kıl dönmesi apse,ağrı ve iltihap gibi yeni bir sorun eklenmedikçe hastada ciddi şikayet yapmaz bu sebeple hastalar genellikle tedavilerini ertelerler. Bu erteleme hastalığın zamanla ilerlemesine ve tedavisinin daha zor yapılmasına sebep olabilir.

Kıl Dönmesi Yalanları
Sıkça söylenen “ kıl dönmesi tedavi edilmezse omur iliğe sarılarak felce sebep olur,barsaklara dolaşarak öldürücü olur,kıl uzayarak beyne ve kalbe gider “ gibi bilgiler tamamen gerçek dışıdır ve bunların hiçbiri gelişmez. Ancak bunların olmayacağı tedavinin ertelenmesine sebep olmamalıdır.

Tedavide Gecikme Olursa
Kıl dönmesi hastalığında tedavinin yapılmaması zamanla bölgede apse olmasına ve bu apsenin giderek daha sık ortaya çıkmasına sebep olur. Her apse oluşumunda hasarlı doku artar ve yeni çıkış delikleri ortaya çıkabilir ve kıl dönmesi olan alan genişleyebilir. Diğer taraftan tedavi edilmedikçe kılların olduğu doku içine yeni kıllar gireceğinden sinüs büyüyebilir ve yeni giriş delikleri oluşabilir.

Kıl Dönmesi İlerleme
Giriş deliklerinin sayısının artması ve apselere bağlı yeni akıntı deliklerinin oluşması ameliyatta çıkarılması gereken doku miktarının artmasına doğal olarak ameliyatın büyümesine sebep olur.

Kıl Dönmesi Tedavi
Bütün bu bilgiler ışığında kıl dönmesi tesbit edildiği dönemde tedavi edilmeli ve uzun süre ertelenmemelidir.
Klasik ameliyatlarda hastaların 12-15 gün yüzüstü istirahat etmesi gerekirken micro sinüsektomi ameliyatında hasta işlem bittikten 10 dakika sonra işine dönebildiği için işgücü kaybı korkusuyla ameliyatı ertelemek gerekmemektedir.

Oluşan her kıl dönmesi apsesi hastalığın biraz daha ilerlemesine sebep olabilir.

645 Soru ve Cevap Var

Doktora Soru Sor
  1. Hocam kıl dönmesi bel ağrısına neden olur mu

    1. olabilir
      Op.Dr.Ergun Aygören

  2. Hocam ben 5 yıl önce kıl dönmesi ameliyatı oldum. Doktorun dediğine göre ileri düzeydi. Anüse kadar dikiş falan atılmıştı. Şimdilerde de kıl dönmesinin başladığı yerde sürekli kıl toplanmaya başladı içeriden mi geliyor bilmiyorum. Bir tehlikesi var mıdır, ne önerirsiniz hocam?

    1. tedavi olmanızı öneririm.genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.mikrosinusektomi yöntemini araştırmalısınız
      Op.Dr.Ergun Aygören

  3. Slm ben nefise hocam oglum 3se once kildonmesinden ikincikez ameliyat oldu ayni yerde bugunlerde kanamasi basladi ve sislik var acaba tekrarlamis olabilirmi askerden yeni geldi isede baslayacak moralom cok bozuk lutfen bana yardimci olurmusunuz saygilar

    1. nüks etmiş görünüyor.gelirse muayene ile değerlendirip mikrosinusektomi yöntemi ile tedavisini yapabiliriz
      Op.Dr.Ergun Aygören

  4. Bende de kıl dönmesi var ve mikrosinusektomi yöntemiyle olmak istiyorum bu yöntem hastadan hastaya ve ya kıl dönmesine göre değişiyormu yoksa herkese yapılabilirmi ?

    1. tüm kıl dönmelerinde mikrosinusektomi yöntemini uygulayabiliyoruz.duruma göre sinusotomi de uygulanabilir.
      Op.Dr.Atilla Kaya

  5. Merhaba ben 2 sene önce genel cerrahi doktoruna başvurdum kıl dönmesinden sebep doktor bana ameliyat olmamı söyledi ama oran kızaracak oturamıyacak hale geleceksin o zaman seni ameliyat edeceğimi söyledi.Arkadaşımda da bu hastalık vardı onun ki intihaplıydı o ameliyat oldu doktorundan benden bahsetmiş doktoru ilerlemeden ameliyat olsun demis sonra tekrarlama olur demiş 1 ameliyat yerine 3 ameliyat olur demiş .Bende şuan ağrı veya sızı yok dik oturdumu sadece batma oluyor nohut tanesi büyüklüğünde sizce erkenden ameliyat olmam gerekli mi?

    1. apse olmadan ameliyat olursanız iyileşme süreciniz kısalır,hastalığınız ilerlemez.mikrosinusektomi yöntemi ile ameliyat olma şansınız olur.bu nedenle bekletmeyin ve tedavinizi olun derim.
      Op.Dr.Demet Ağras

  6. Hocam iyi günler ben gebelik donemimde kuyruk sokumunda bi şişme oldu cerrah gebe olduğum için temizledi o apseyi fakat üç ay sonra tekrar batma hisstim kıl dönmesi dedi doktor ama emzirdigum için ameliyat olmadım çocuğum 9aylik ameliyat olsam emzirmeme mani olur mu anne sutume etkisi olur mu amelytn

    1. mikrosinusektomi yöntemi ile tedavi olursanız hiç bir sıkıntınız olmaz.çocuğunuzun bakımını bile kendiniz yapabilirsizniz.
      Op.Dr.Demet Ağras

  7. Merhaba geçmişte kıl dönmesi sebebi ile bir kaç doktor ile görüştük ameliyat ile alınması kararı verildi bu süreçte temizlerken uzunca bir kıl peçeteye geldi ve son kontrole gittiğimde kıl dönmesinin olmadığını ve bir müdahaleye gerek kalmadığını söylediler tekrar başka bir genel cerrah ile görüştüğümde aynı bilgiyi verdi. tabiki üzerinden uzun bir süre geçti ve kaşıntı kan v.s. belirtiler yok buna rağmen tekrar bir muayeneyi önerir misiniz? ne yapmamda fayda var teşekkür ederim

    1. kıl dönmesinde oluşan kesecik çıkarılmazsa tedavi gerçekleşmiş sayılmaz.mikrosinusektoomi yöntemi ile tedaviyi araştırmalısınız
      Op.dr.Adil Altınsoy

  8. ben amelıyat olmayacağım bunda çok fazla bı sıkıntı olurmu

    1. tedavini yaptıracağınız yönteme ve iltihabın varlığına göre değişir.mikrosinusektomi yöntemini araştırmalısınız.
      Op.Dr.Atilla Kaya

  9. HOcam iyi günler ben doktora muayene olmaya gittim kıl dönmesi var dedi ama biraz sıkıntı olabilir dedi doktor çünkü kıl dönmesi makata yakın dedi acaba ilerde sıkıntı yaşarmıyım teşekkürler şimdiden

    1. mikrosinusektomi yöntemini araştırmalısınız

  10. Ben kıl dönmesi ameliyatı oldum tam 5.5 ay oldu tekrar ameliyat olacağım bunu bir tehlikesi varmi

    1. bu defa iyi araştırıp sosyal yaşamınıza ara vermenizi gerektirmeyen mikrosinusektomi yöntemi ile tedavi olmanızı öneririm
      Op.Dr.Ergun Aygören

  11. Sayın hocam bende kaşıntı geçen yıl başladı ama sonra durdu. Bu yıl akıntı gelmeye başladı ve ciddi kötü bir koku oluyor bu yüzden iş yerimde rahat edemiyorum. Ameliyat gerekli mi yoksa öncesinde doktora görünüyüm mü?

    1. kötü koku enfeksiyon bulgusudur.öncelikle muayene ile durumunuz değerlendirilmeli,sonra durumunuzu uygunsa ona göre ameliyat planlanmalı
      Op.Dr.Nizam Kurtdere

  12. Hocam ben tıp öğrencisiyim final dönemindeyim bir iki aydır yoğun olarak oturuyorum son bir iki haftadır kuyruk sokumunda kaşıntı oluyor , ayrıca bir kaç gün önce oturma sırasında bir kaç defa batma hissettim , kıl dönmesi midir ? Eğer öyleyse bir hafta geciktirip sınavdan sonra doktora gitmemin mahzuru var mı ?

    1. büyük olasılıkla kıl dönmesidir.ama bir genel cerrahi uzmanına görünsen iyi olur.eğer apse oluşuyorsa rahat ders çalışmana engel olabilir.
      Op.Dr.Atilla Kaya

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kıl Dönmesi © 2017