online randevu online randevu tedavi fiyatları

Modern ve Çağdaş Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde kıl dönmesi tedavisinde çok sayıda klasik ameliyat ve 4 çeşit çağdaş yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemler mikro sinüsektomi, bascom, pit picking ve sinüsotomi yöntemleridir ve avantajları sayesinde giderek yaygınlaşmaktadır.

  • Aynı gün işe dönülebilir
  • Zorlukla görünen küçük bir iz kalır
  • Ağrı kesici almayı gerektirmeyecek kadar hafif ağrı olur
  • İstirahat gerekmez
  • Kanama ve iltihap riski düşüktür, kesik küçük olduğu için kısa sürede düzelir
  • Yatak ve narkoz gerekmediği için ekonomiktir
  •  10 -15 dakikada yapılabilir
  • Tekrar ihtimali en düşük düzeylerde % 3 civarıdır
  • Ayaktan uygulanabilir.

modern kıl dönmesi tedavisi

Mikro Sinüsektomi Nasıl Yapılır?

Diğer yöntemlerde mevcut olan narkoz yada belden aşağısını uyuşturmak yerine sadece ameliyat edilecek 1-2 cm’lik dar bir bölgeye lokal anestezi uygulayarak kıl yumağının olduğu alanda 2 cm kesi yapılır. Bu oran klasik yöntemlerde 30 cm olabilmektedir. 2 cm kesi yapılan alandan kıl yumağı çıkarılarak estetik dikiş ile kapatılır, seyrek olarak bir tane normal dikiş konabilir. Tüm işlem sadece bu kadardır. Birden fazla deliği olan kıl dönmelerinde gerekirse iki yerden 1.5-2 cm’lik kesilerek yine hastanın sosyal yaşamına ara vermeden tedavisi yapılabilmektedir.

mikrosinüsektomi yöntemi

Mikro Sinüsektomi Ameliyatının Klasik Ameliyatlara Üstünlüğü

  • Küçük kesi ve az ameliyat izi, çok dikkatle aranmazsa görünmez.
  • Az ağrı, genellikle ağrı kesici almayı gerektirmez.
  • Düşük kanama riski, neredeyse hiç görülmez.
  • İltihap ihtimalinin düşük olması.
  • İltihap gelişmesi halinde bile erken düzelme.
  • Çok az işgücü kaybı, aynı gün işe dönülebilir.
  • Yatak ve narkoz gerekmemesi sebebiyle daha ekonomik olması.
  • Küçük kesi olması sebebiyle daha kısa sürede yapılabilmesi, 8-10 dakika sürer.
  • Diğer ameliyatlar gibi sinüsün çıkarıldığından emin olunur.
  • Bascom ameliyatı yapılırken doku yaralanması minimum düzeyde olduğu için hastalığın tekrarlama ihtimali diğer ameliyatlara kıyasla çok daha azdır.

Mikro Sinüsektomi Ameliyatı Sonrası

Yine diğer kıl dönmesi ameliyatları ile kıyaslayacak olursak bir çok farkını göreceksiniz. Klasik kıl dönmesi ameliyatında hasta ameliyat sonrası bir kaç gün hastanede kalması gerekmektedir. Bu teknikte ise tedavi sonrası 15 dakika dinlendikten sonra ister evinize, ister işinize döner hatta aracınızı kendiniz kullanırsınız. Yanınızda refakatçi yada yardımcı birine kesinlikle gerek duymasınız. Hastaneden çıktıktan sonra 12 – 15 gün kadar yüzüstü yatak gerekirken çağdaş yöntemlerde hasta istediği pozisyonda yatabilir ve oturabilir. Ameliyatta doku yaralanması klasik ameliyatlara kıyasla çok daha küçük olduğu için en az tekrarlayan ameliyatlardandır.

Bascom Procedure

Dr. John BASCOM tarafından tarif edilmiş olan bir ameliyattır. Bir çok klinik bu tedavi yöntemini üzerinde yaptığı küçük değişiklikler ile uygulamaktadır. Çağdaş ameliyatlar diye adlandırılan ve minimal farklarla uygulanan dört yöntemden biridir. Ameliyatın genel mantığı değiştirilmeden yapılan bu değişiklikler modifiye olarak isimlendirilir.

bascom ameliyatı

Yöntemin diğer uygulamalardan en büyük üstünlüğü kişinin iş, güç kaybı yaşamamasını sağlamasıdır. Hasta ameliyat sonrasında iş, özel ve sosyal hayatına devam edebilmektedir. Aşağıda ki video da karşılaştırma şeklinde izleyebilirsiniz.

Bascom Ameliyatıyla Pilonidal Sinüs Tedavisi

Bu hastalığın tedavisinde uygulanan ameliyatlardan biridir ve ilk yapan kişinin adıyla anılmaktadır. Tüm dünyada yapılmaktadır. Diğer ameliyatlardan ayrılan temel mantığı yumağın çıkarılabilecek en küçük kesiyle çıkarılmasıdır. Yani sinüsü çıkarırken klasik yöntemlerde olduğu gibi sinüsün 20-30 karı kadar sağlıklı doku çıkarılmaz. Bunu parmağa batan kıymıktan kurtulmak için parmağı kesmenin gerekmediğine benzetebilirsiniz.

Bascom ameliyatının genel üstünlükleri mikrosinüsektomi gibidir.

Pit Piking

Pit Picking Ne Demek?

Pit delik picking (piking okunur) toplamak demektir. Yani delikleri almak olarak Türkçeleştirilebilir. Kılın giriş delikleri küçük kesik yada punch denilen aletle alınır oluşan bu açıklıklardan girilerek doku için aletlerle temizlenir.

Erken dönem hastalarda (1.-2.derece) uygulanabilmektedir, ilerlemiş vakalarda (3.-4.-5. derece) uygulama şansı yoktur. İşlem kısa sürede yapılabilir, işlemden hemen sonra hasta normal yaşamına dönebilir. Uzak mesafede çıkış deliği olan hastalara uygulaması daha zor ve başarısı daha düşüktür. Başlangıç seviyesinde uygulanabilme sınırı buradan kaynaklanmaktadır.

Deliklerin alındığı noktalar birer dikişle kapatılabilir ancak iltihaplanma ve apseye dönüşme ihtimali nedeniyle delikler genellikle açık bırakılır. Deliklerin sayısı ve büyüklüğüne göre 2-3 haftada kendiliğinden kapanır ancak bu sürede yeniden kıl girmemesi için bölge temizliğine çok dikkat edilmelidir. Doku içindeki sinüs bir bütün olarak çıkarılmadığı için tekrar ihtimali vardır.

Yöntemin en büyük üstünlüğü büyük bir ameliyat olmadığı için kişi işlemden hemen sonra kalkıp işine, okuluna yada sosyal yaşamına dönebilir. Ağrı kesici almayı gerektirmeyecek düzeyde minimal bir ağrı olabilir.

Sinüsotomi Ameliyatı

Ameliyatsız tedavi yöntemlerine sokulmaktadır ama çok küçültülmüş olsa da minimal girişimler olduğu için çağdaş ameliyatlar sınıfına da sokulabilir. Pitpickin gibi yapılır, sinüsün içi çelik fırçalarla temizlenir.

Kaynak
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29449548