online randevu online randevu tedavi fiyatları

Kıl Dönmesi İyileşmesi

Kıl Dönmesi İyileşme Süreci

Pilonidal sinüs hastalığında tedavi süreci ve iyileşmesi hakkında aklınızdaki merak ettiğiniz soruların cevabını bulabileceğiniz makalemizi mutlaka kısa bir zamanınızı ayırarak okumalısınız.

kil-donmesi-iyilesmesi

Pilonidal sinüs  hastalığı üretken ve aktif yaş gurubu olan 18 – 25 yaşlarında en sık görülür. Diğer bir deyimle de bu yaş grubunda en sık rastlanan cerrahi hastalıktır. Aktif yaşam sürülmesi sebebiyle ameliyat sonrası iyileşme süresi hasta açısından çok önemlidir. Okula, dershaneye giden yada hayatını kazanmak için çalışan birinin ameliyat sebebiyle 3-4 hafta yatması ciddi iş gücü veya eğitim kaybına sebep olur. Hastalar bu kayıpları yaşamamak için tedavi olmayı erteler, bu durum hastalığın ilerlemesine ve tedavinin daha zor ve zahmetli olmasına yol açar. Çünkü çağdaş yöntemlerde pilonidal sinüs bir iki santimetre büyüklüğünde bir ameliyat yarası ile alınabilirken geç kalınmış ve ilerlemiş hastalarda çağdaş yöntemler uygulanamazsa klasik yöntemlerle yapmak gerekir, bu durumda büyükbir kesik sebebiyle 2-4 hafta istirahat gerekebilir. Yapılacak ameliyatın yarası da büyüdükçe iyileşme süresi de zahmetli ve uzun olur.

Kıl Dönmesi Ameliyatı İyileşmesi

Kıl dönmesi ameliyatından sonra ihtiyaç duyulacak istirahat ve ameliyatın iyileşme süresi sinüsün erken yada geç evre de olmasından çok uygulanacak ameliyat yöntemine göre çok farklılıklar gösterir. Pilonidal sinüsün  flap, direk kapama, asimetrik insizyon veya kapalı pansumansız denilen yöntemlerle ameliyat edilmesi halinde hasta 1-2 hafta evde yüzüstü yatmak zorunda kalır. Bu süre sonunda da hasta çok rahat değildir bu sebeple genellikle 1-2 ay istirahat raporu verilebilmektedir. Çalışan veya okuyan bir hasta için bu süre çok önemlidir.

Pilonidal sinüste (kıl dönmesi) en sık uygulanan ameliyat yöntemlerden biri olan açık bırakma yönteminde ise şiddetli ağrı 4-5 gün sürse de yara bakımı 4-5 ay sürdüğü için hastanın sosyal yaşamını olumsuz olarak etkilemektedir. Ancak dokuda dikiş gerginliği olmadığı için yara olsa da kabul edilebilir düzeyde bir ağrıyla bir hafta on gün sonra işe dönülebilir.
Flap yöntemlerinde (8 -10 çeşidi vardır) 1-2 gün gastanede kalınır. Dikişlerin alınacağı 15-16 gün istirahat gerekir. Dikişler alındıktan bir kaç gün sonra işe  veya okula dönülebilir.

Pilonidal sinüs tedavisinde tahmini iyileşme süreleri:

  • Açık bırakma yöntemi ————————————-3-5 ay
  • Primer kapatma oprs. ————————————-4-6 hafta
  • Flap operasyonları     ————————————–3-4 hafta
  • Microsinüsectomi        ————————————-0-3 gün

Tüm diğer ameliyat yöntemleriyle kıyaslandığında pilonidal sinüsün (kıl dönmesi) micro sinüsektomi yöntemiyle ameliyatı tartışmasız öne çıkmaktadır. Çünkü hasta ameliyat bittikten 20-30 dakika sonra ayakta evine gönderilebilir. Sonrasında yatak istirahatine ihtiyaç olmaz. Otururken direkt yaranın üstüne oturmamak şartıyla işine veya okuluna devam edebilir.

Kıl dönmesi (Pilonidal sinüs) tedavisinde mikro sinüsectomide bu kadar erken işe dönmenin yanında yara bakımı, pansuman, dikişi aldırma gibi uygulamalar içinde zaman kaybı olmamaktadır. Mikro sinüsektoi gibi diğer çağdaş yöntemler olan pit picking ve Bascom yöntemlerinde de aynı gün işe dönülebilir. Bunun yanında sinüsotomi gibi ameliyatsız girişimsel tedavi yöntemlerinde de tedavi sonrasında istirahate ihtiyaç duyulmaz ve istirahat edemeyecek hastalar için bir seçenek oluşturur.

Fenol yöntemi

Kullanılan diğer kimyasal madde gümüş nitrattan dolayı gümüş tedavisi de denmektedir. Bu uygulamada da aynı gün işe dönülebilir ama gerçek bir tedavi değildir. Kılların girdiği delikler ve sinüs kaldığı için tam bir tedavidir denemez. Hastalık aslında tedavi edilmemiş şikayetler azaltılmış olur. Bunu ağrılı çürük dişin ağrısını kesmek için ağrı kesici ilaç almaya benzetebiliriz. Ağrısı geçer ama diş hala çürüktür. Her ne kadar bazı uyanık klinikler ”ameliyatsız yöntem” diyerek hastayı kliniğe çekmeye çalışsa da gerkeçten sorunun çözülmediğini uygulayan kişi de bilmektedir.