online randevu online randevu tedavi fiyatları

Kıl Dönmesi Apsesi Nasıl Boşaltılır?

kil-donmesi-apsesi-nasil-bo

Kıl dönmesi latince adıyla pilonidal sinüs hastalığına maruz kalan insanlar için sayfamızda kapsamlı bilgiler vermektedir.

Pilonidal sinüs apsesi nedir, neden oluşur ve alınabilecek önlemler gibi bilgileri sırasıyla anlatmaya çalışalım.
Pilonidal sinüs apsesinin nasıl kolay ve hızlı boşaltıldığını bu videomuzda izleyebilirsiniz;

Apse Boşaltma Video

Kıl Dönmesinde Apse Neden Olur?

Daha önce ki yazımızda bu hastalığın neden ve nasıl oluştuğu hakkında bilgiler vermiştik. Fakat özetle tekrar hatırlayalım.

Deri, kıl, tüy elbise tozu veya benzeri diğer yabancı cisimlerin cildi delerek cilt altında birikmesi sonucunda oluşmaktadır. Vücut bu yabancı maddeleri farkettiğinde etrafını zarla kaplayarak kapsül oluşturmaktadır. Bu zar sayesinde yabancı maddelerle dokunun karşı karşıya gelmesini sınırlayarak kişide akıntı iltihap gibi şikayet oluşması engellenmekte ve hastalık farkedilmemektedir.

Fakat bu kapsül sert oturma, seyahat ya da düşme gibi hareketler sonucunda hasar gördüğünden vücut yabancı maddelerle karşı karşıya gelmektedir. Dolayısıyla bu cisimleri eriterek tahrip etmek amacıyla sıvı salgılar. Fakat salgılanan sıvı bu yabancı maddeleri yok edemediğinden dolayı akıntı olmasına neden olmaktadır. Kılların cilt altına girmek için açmış oldukları yollar kapandığından salgı doku içerisinde birikme gösterir. Biriken bu akıntı süt gibi kokuşmaya eğilimli bir sıvıdır ve vücudun ısıssının yüksek olması sebebiyle kısa sürede kokuşma yani iltihap oluşmasına sebep olur. Oluşan bu iltihap 2-4 günde ilerleme gösterir ve artar daha sonrasında ise şişlik olmasına sebep olmaktadır. Normal şartlarda şikayet yapmayan pilonidal sinüs bu dönemde çok fazla ağrı yapmakla beraber dayanılmaz bir halde alabilmektedir.

Kıl Dönmesi Apse Tedavisi

Apse oluştuğu zaman artık tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tespit edildiği gibi acil olarak bir cerrahi tarafından boşaltılması gerekir. Boşaltılmadığı taktirde kendiliğinden boşalır fakat doku hasarı ilerlemiş olmaktadır. Bu tavsiye ve tercih edilmeyen bir durumdur. Ek olarak boşalma işlemine antiobiotik kullanımı ile başlanır ancak antibiotik tek başına yeterli olmamaktadır.

Apse kendiliğinden ya da cerrahi tarafından boşalma gösterdikten 1,5 – 2 ay sonra kıl dönmesinin kendisi tedavi edilmelidir. Aksi taktirde apse tekrarlama göstererek, hastalığın daha ileri bir seviyeye çıkmasına olanak tanımaktadır.

Kıl Dömesi Apsesi Nasıl Boşaltılır

Aslında son derece basittir. Yaklaşık 2 CM lik deri bölgesel olarak uyuşturulur, 1-2 cm lik deri kısmı kesilir. Deri kesildiği anda cerahat basınçla boşalır, hasta o anda rahatlamaya başlar. Cerahat o kadar kötüo kadar ağır kokar ki bir anda oda dayanılmaz bir pis kokuyla dolar. Apsenin içi hafif temizlenir, cerahatın rahat akması ve erken kapanmaması için açılan deliğe bir cisim konur. Ertesi gün alınabilir. Sonrası bakım uygulayan doktora göre dğişmekle birlikte ertesi gün pansuman yenilenir, bir sonraki gün banyo yapılır. Haftalarca banyoyu yasaklamak gereksizdir.

Kıl Dönmesi İltihabı

Apsenin oluşumundan önce iltihaplanma olur, günler içinde ilerler. İltihap düzeyinde iyileşme sağlanamazsa apseleşme kaçınılmazdır. Kuyruk sokumundan sürekli akıntı olması iltihap olarak yorumlanabilir ama gerçek bir iltihap değildir. Vücudun kılı eritmek için yaptığı sagıdır.

Kıl Dönmesi Apsesi Boşaltma Ücreti

Hastanın resmi kurum üyeliğine göre değişir. SGK sı olanlar için 1500 TL SGK sı olmayanlar için 3000 TL dir.  Çok daha yüksek ücretler alınabilmektedir. Bu ücretler İdea Klinik ücretleridir. Bölgesel uyuşturmadan korkan hastalara narkoz altında, hastane ortamında boşaltma yapılabilir. Bu durumda hastane, tahlil, narkoz ücretleri de ekleneceği için ödenecek bu ücretlerin 2-3 katına çıkabilir. Narkozla boşaltma aslında son derece gereksiz ve daha riskli bir yaklaşımdır. Apsenin boşaltılmasında sonra uygulanan pansumanlardan ücret alınmaz.

Apsenin tedavisinin geciktirilmesi temel hastalığın biraz daha ilerlemesine neden olur bu sebeple fazla ilerlemeden ve tekrarlamasına müsade etmeden asıl hastalık ortadan kaldırılmalıdır.

Apse Boşaltıldıktan Sonra Pansuman

Ciddi bir bakım gerektirmez, genel olarak şöyle yaklaşım vardır. Ertesi gün pansuman açılır, eğer apsenin boşaltıldığı deliğe akıntının devamın sağlamak için bir şey konduysa o alınır. Yeniden konabilir veya konmadan yara kapatılır. Bir sonraki gün pansuman alınıp banyo yapılabilir. Kıyafetlerin kirlenmemesi için kağıt havlu koymak yeterlidir.
Apseden sonra pansumanın bu şekilde değil de günlük pansumanlar halinde uygulanması da yanlış değildir. Bu durumu her yiğidin yoğurdu farklı yemesine benzetebilirsiniz.
Bir diğer pansuman ve takip şu şekilde yapılır;
Drenaj yapılıp boşaltıldığı günün ertesi gün apsenin içine konulan dren alınır, cerahat varsa yeniden boşaltılır, tekrar içine dren konur ve kapatılır.
Dreni yenileme işi 3-4 gün yapılır, pansumana 2 hafta kadar devam edilir.

Kaynak
https://dspace.trakya.edu.tr/xmlui/handle/1/385#sthash.0G9ebOo9.dpbs