online randevu online randevu tedavi fiyatları

Kuyruk Sokumunda Ağrı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kuyruk sokumunda ağrı çok sık rastlanan bir durum değildir yani baş ağrısıyla kıyaslandığından çok daha az görülen bir şikayettir ama günümüzün önemli bir kısmını oturarak geçirdiğimiz için bu ağrının varlığı ciddi şikayet nedeni olabilir.

kuyruk-sokumu-agrisi-icin-hangi-doktora-gidilir

Bu bölgede ağrının en sık sebebi şunlardır
1- Pilonidal sinüs (kıl dönmesi)
2- Kuyruk sokumu travması

Ağrının en sık pilonidal sinüs iltihabı sebebiyle olur. Normalde pilonidal sinüs iltihaplı değilse ağrı yapmaz ancak ağrı varsa iltihap yada onun ilerlemişi apse olabilir. Kuyruk sokumunda ağrının varlığı özellikle şiddetliyse kıl dönmesi düşündürür. Bu bölgenin ağrısında öncelikle proktoloji uzmanına, yaşanan yerde proktoloji uzmanı yoksa genel cerrahi polikliniğine gidilmesi gerekir. Bölgenin ağrısınının % 95 sebebi genel cerrahilik olduğu için sorun çözülür.  Seyrek olarak kemik sorunu varsa kemik yapının değerlendirilmesi için  cerrah ortopedi konsultasyonu ister.

Daha seyrek olarak kuyruk sokumu kemiğinden kaynaklanan ortopedik hastalıklarla da olabilir. Bu sorunlar daha çok pöç denilen en uçtaki kemikten kaynaklanır. Pöç kemiği ağrısı bölgenin en sık rastlanan ortopedi sorunudur. Bu alanda olan düşme, çarpma, tekme yeme gibi bütün travmalar sonucu ezilme ya da pöçün kırılması sebebiyle de ağrıma olabilir.
Pöçün kırılması ciddi tedavi gerektirmez, bir süre oturma sorunu yaşansa da kendiliğinden düzelir.

Daha seyrek olarak dermatit (kurdeşen) denilen cilt rahatsızlığında da hafif ağrılar ve kaşıntı olabilir. Kıl dibi iltihabı görülebilir.

Kuyruk Sokumu Ağrısı Nasıl Geçer

Tabiki asıl hastalığın tedavisi yapılmalıdır
– Pilonidal sinüs iltihabı varsa antibiotik başlanmalı ve cerrahın kontrolü altında olunmalı, apseleşmeye başlarsa tedavisi planlanmalıdır
– Kıl dönmesi apsesi varsa en kısa sürede boşaltılmalıdır, apse boşaltıldıktan sonra 1-2 ay bekleyip asıl hastalığın tedavisi yaptırılmalıdır.
– Pöç kemiği zedelenmesi, eklemsiz bir kemiktir yani sabittir, burkulma , çıkma gibi sorunlar olmaz. Küçük çaplı yer değiştirme veya kırılma olabilir. her halükarda 2-4 haftada kendiliğinden düzelir. Bu süre zarfında hemoroid minderi gibi aksesuarlar rahatlama sağlayabilir.

Pöç Ağrısı

Yukarıda bahsedildiği gibi travmayla ortaya çıkar ve kendiliğinden düzeliri Ortopedi görüşü almak doğru yaklaşımdır. Bunun dışında bir de sınıkçıya gidilir. Sınıkçı kendince bir şeyer yapar ama yine zaman içinde kendiliğinden düzelir.

Kuyruk Sokumunda Kıl Dönmesi

Diğer adı pilonidal sinüs olan hastalığın görülme bölgesi olan kuyruk sokumu bölgesi ve hastalığın neden o bölgede görüldüğüne dair bilimsel bir makale okuyarak daha detaylı bilgiye erişim imkanınız ve bu hastalığa karşı daha önemli korunma yöntemlerini uygulamanız açasından faydalı olacaktır.

kuyruk-sokumunda-kil-donmesi

Kuyruk sokumu kıl dönmesi hastalığının % 99 oranında görüldüğü yerdir. Çok seyrekte olsa göbek çukurunda da görülebilmektedir. Oluşum şekli ve tedavisi çok farklı olsada sorun birbirine benzediği için her iki vücut alanında görülenede kıl dönmesi denmektedir.

Neden Kuyruk Sokumunda Oluşur

Bölgenin cilt yapısı,yürürken kalçaların sürtünmesi,kalça arasında havalanmanın yetersiz olmasından kaynaklanan nem ve otururken o bölgeye gövde ağırlığı kadar basınç uygulanması hastalığın o bölgede daha sık olmasını izah etmektedir.

Kıl Dönmesi Yaşı

Kuyruk sokumunda bu hastalığın görülme sıklığı 30 yaşından sonra çok azalmaktadır bu durum kbölge cildinin 30 lu yaşlardan sonra sertleşmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir ama gerçekte 30 yaşına kadar olacakların zaten hastalığın olacağı ve bu yaştan sonra ortaya çıkmayacağızda bir görüştür.

Pilonidal sinüs neden kalçaların arasında görülür sorusunun cevabı net değildir ve farklı görüşler vardır bunlar içerisinde en kabul gören görüş şudur;enseden dökülen saç kılı kalçaların arasına sıkışır ve yürürken kalçaların birbirine sürtünmesi sonucu matkap ucu gibi bir fonksiyon kazanıp cildi delerek girmesidir. Bu görüşü destekleyen durum bu hastalığın saç dökülme problemi olanlarda daha sık görülmesi ve ameliyatla alınan yumağın içindeki kılların nerdeyse tamamının ense kılları olmasıdır.

Pilonidal sinüsün kuyruk sokumunda görülmesinin kabul edilen bir diğer sebebiyse bu bölge derisinin diğer bölge derilerinden daha zayıf olmasıdır, zayıf olan bu cilt kıllar tarafından daha çabuk delinebilmektedir.

Göbekte Kıl Dönmesi

Göbekte pilonidal sinüs oluşumu daha farklı bir şekilde izah edilmektedir. Göbeğin salyangoz gibi helezonik yapısı sebebiyle eğilip kalkarken negatif basınç olur ve gövdeden dökülen kıllar göbek çukuruna girer. Tedaviside kuyruk sokumunda görülenden farklıdır. Sıkça göbek çukuru çıkarılarak tedavi edilsede çok yanlış bir tedavidir ve kişide ciddi estetik sorun oluşturmaktadır. Göbek çukurundaki deri döküntüleri, tüy ve tozların uygun aletlerle temizlenmesi sorunun çözümünde yeterli olmaktadır.

Bacakta Kıl Dönmesi

Aslında direk olmaaaz denebilir. Genel cerrahi uzmanları, bacakta rahatsızlığının oluşmasının imkansız olduğunu belirterek eklemektedir. Pilonidal kist %99 oranında kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen bir hastalıktır. %1 oranında ise göbek bölgesinde ya da berberlerin ellerinde oluşur.Bacaklarda görülenler aslında batık denilen hastalıktır, batığa yaklaşım çok farklıdır. Tedavi değil önlemler uygulanır. Kıllardan kurtulmak için yapılan ağda en sık rastlanan neden olduğu için bir süre ara verilmelidir.

Bir başka sinüs oluşumu ise berberlerin parmak aralarında görülendir. Berberlerde oluşmasının nedeni ise tahmin edebileceğiniz üzere saç kesimi yaptıkları içindir ve çok nadir görülür. Vücudun diğer bölgelerinde meydana gelip sivilceye benzer bir şekil alan durumlar ise ” batık ” olarak isimlendirildiği gibi tedavisi de çok başkadır.

Kasıkta Kıl Dönmesi Nasıl Olur

Yine sıkça pilonidal sinüsle karıştırılan bir hastalıktır. Kasık bölgesinin sürtünmesi veya jiletle tıraş edilmesinin getirdiği tahriş sebebiyle kıllar deri altında kalır ve orad bir miktar uzar. Uazayan bu kıllar vücut için yabancı cisim olarak değerlendirilirr ve vücut bunu eritmek için salgı yapar, bu salgı iltihaba neden olur ve kasıkta şişlik meydana gelir. Oluşan bu şişlik pilonidal sinüsle karıştırılabilir.

Koltuk Altında Kıl Dönmesi Tedavisi

Yine hastalığın asla görülmediği ama hastaların sıkça karıştırdığı bir durumdur. Koltuk altında hasta tarafından dönme olarak değerlendirilen durum hidradenitis süpürativa Türkçe adıyla köpek memesidir. Ter bezlerinden ve yağ bezlerinden kaynaklanan bir tür iltihabi durumdur. Tedavisi tüm iltihabi durumlar gibi antibiotik başlanması, apseleşirse boşaltılma şeklindedir.